ուրբաթ, մայիս 23
23 / 5 / 2025
Հաստատվեց հյութերի, կոսմետիկ միջոցների, պահածոների, յուղերի, շոկոլադի դրոշմավորման փորձնական ծրագիրը

Հաստատվեց հյութերի, կոսմետիկ միջոցների, պահածոների, յուղերի, շոկոլադի դրոշմավորման փորձնական ծրագիրը

Կառավարությունն իր այսօրվա նիտում հաստատեց ՀՀ-ում դրոշմավորման փորձնական ծրագրի շրջանակում դրոշմավորման ենթակա ապրանքների ցանկը և ցանկում ներառված ապրանքների դրոշմավորման փորձնական ծրագիրը:

Հիմնավորման մեջն նշվում է, որ ներկայումս գործող ՀՀ հարկային օրենսգիրքը ամբողջովին չի արտացոլում «ԵԱՏՄ-ում նույնականացման միջոցներով ապրանքների դրոշմավորման մասին» համաձայնագրի դրույթները, քանի որ կարգավորում է 2014-ից գործող դրոշմապիտակների և դրոշմանիշերի վերագրման, հաշվառման էլեկտրոնային համակարգի գործունեությունը, որն ունի որոշակի սահմանափակումներ և չի բավարարում Համաձայնագրում նշված պահանջներին։

Հյութերը, կոսմետիկ միջոցները, պահածոները, յուղերը, շոկոլադը և մի շարք այլ ապրանքներ ՀՀ-ում ենթակա են դրոշմապիտակներով պարտադիր դրոշմավորման։

Այս որոշմամբ առաջարկվում է հաստատել հյութերի, կոսմետիկ միջոցների, պահածոների, յուղերի, շոկոլադի և մի շարք այլ ապրանքների` հսկիչ (նույնականացման) նշաններով դրոշմավորման փորձնական ծրագիրը։

Որոշման իրականացումը հանգեցնելու է հետևյալը արդյունքների՝

պետական բյուջեի ծախսերի կրճատում,

հայկական արտահանողների կողմից ԵԱՏՄ այլ երկրների օպերատորներին դրոշմապիտակների համար վճարվելիք գումարը այսուհետ կվճարվի հայկական տնտեսավարողներին և իր դրական ազդեցությունը կունենա ՀՀ տնտեսության վրա,

տեսանելի հեռանկարում ունենալ մեկ դրոշմապիտակիձ և ամբողջ ԵԱՏՄ-ի համար, ինչը զգալիորեն կպարզեցնի ապրանքների արտադրման գործընթացը,

համակարգի ինտեգրումը համապատասխան պետական մարմինների հետ կապահովի ապրանքների շրջանառության ամբողջ ցիկլի վերահսկումը՝ արտադրությունից /կամ ներմուծումից/ մինչև սպառում,

ապրանքների նույնականացում և հետևաբար շրջանառության վերահսկում մինչև մեկ հատի ճշտությամբ,

ապրանքների իսկության վերահսկում հանրության կողմից՝ հատուկ բջջային հավելվածի միջոցով։

Հնարավոր կլինի շատ ավելի ճշտգրիտ գնահատել շրջանառվող ապրանքների քանակը և, հետևաբար, զգալիորեն նվազեցնել ստվերը։

  • Կիսվել: